PEC NA CHLEBA

Chceme ji zase roztopit. Dát jí znovu život. Nahřát tak, aby se v ní chleba upekl dozlatova. Bude to hodně a hodně práce, než škrtneme poprvé sirkou, ale chceme jít do toho. Víme, že se nám to podaří a nebude to zbytečná investice. Chleba je přeci základ!

 

Co je před námi a proč vás k tomu potřebujeme?


Před prvním roztopením pece a pečením chleba nás čeká následující:

  • zkušený pecař, odborník na staré pece, pec vyspraví - opraví zdivo pece, znovu ji poctivě vymaže, osadí nové litinové prvky (táhla, klapky, vstupní dvířka…), zprovozní kouřovody,...
  • my obnovíme přístup do pece - vybouráme a snížíme stávající podlahu, přepojíme přípojky, které pod podlahou vedou, a vytvoříme prostor pro sázení do pece...
  • kominíci vyspraví komín, který vede skrz čtyři patra špejcharu nahoru na střechu (to je již částečně rozpracované z loňského podzimu)
  • a pekař, pod jehož vedením u nás budeme péct, nám pomůže nakoupit vše potřebné pro pečení - hnětací díže, nádoby na kvásek, ošatky na kynutí, regály, lopaty, náčiní do pece...

Není to levná záležitost. Zrekonstruovat takovou pec je finančně náročné. Stejně tak nakoupit vybavení potřebné k pečení chleba. A my jsme právě dokončili několik projektů, u kterých jsme se vydali z peněz na několik let dopředu. Jenže jsme z nálezu pece nadšení a rádi bychom ji uvedli do provozu. A proto jsme se poprvé v životě rozhodli jít cestou "crowdfundingu" a zkusit štěstí. Obracíme se tedy na vás s žádostí o podporu a nadějí, že vás náš projekt zaujme a budete se s námi chtít na něm podílet.

Vše bychom rádi stihli ještě letos. Výsledek naší snahy, tedy čerstvě upečený chléb, skvěle zapadne do naší stále se rozrůstající nabídky produktů z našeho dvora. A dokážete si představit tu slast? Voňavý křupavý chléb, k tomu čerstvý sýr a na to pár kapek medu a hrst čerstvých bylinek... A ke kávě pak třeba kousek koláče... mmmmmm!

 
Nahoru
 
 
Sdílet na: